A részterületek sajátosságai

Az iparban, a gazdálkodó szervezeteknél ill. az önkormányzatoknál jelentkező munka-, tűz-, környezet- és egészségvédelmi feladatok rendkívül összetettek, melyek megoldása a technológiai ismereteken kívül igazgatási, jogi, gazdasági, munkavédelmi és humán ismeretekkel is rendelkező speciális szakemberek képzését követelik meg.

Az egészség- és munkavédelem célja, hogy a munkavállalók munkájukat az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos körülmények között végezhessék. A munkavédelem területén is folyamatosak a fejlesztések, a technológia fejlődése és a folyamatos fejlesztés elve alapján kidolgozott EU-s irányelvek hazánkban is fontos szabályozók.

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk minden cégtől szigorúbb környezetvédelmi magatartást követel, amely az aktuális feladatok megoldásához megfelelően képzett szakember bevonását teszi szükségessé (hatástanulmányok a beruházásokra és termelési tevékenységekre vonatkozóan, telephely-engedélyeztetés, környezetvédelmi felülvizsgálatok, környezetirányítási rendszerek bevezetése, környezeti audit, biztonságtechnika, kockázatelemzés). A környezetvédelmi feladatokat egyértelműen célszerű összehangolni a munka- és tűzvédelmi, illetve környezet- és foglalkozás-egészségügyi feladatokkal is, s így egy kézbe helyezni ezen feladatok irányítását a kitűzött célok elérése érdekében.

Az EHS területéhez tartozik tehát még a tűz- és katasztrófavédelem, valamint az iparbiztonság is. A tűz elleni védekezés mellett szükség van a katasztrófák elleni védekezésre és iparbiztonságra is, hogy megelőzzük, és szükség esetén kezeljük azokat az eseményeket, amikor emberek élete, anyagi javak, természeti értékek kerülnek veszélybe.

Frissítés dátuma: 2021.07.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.