Levegő- és zajvédelmi laboratórium

A laboratórium célja

A laboratóriumban elsősorban a Levegőtisztaságvédelem, Zaj- és rezgésvédelem, a Környezetvédelmi műveletek , Komplex környezetmérnöki projekt tantárgyak oktatásában játszik fontos szerepet. Emellett rezgésdiagnosztikai kutatások és akusztikai mérések helyszíne is.

A laboratórium kompetenciája

A laboratóriumban akusztikai és rezgésdiagnosztikai mérések elvégzésére, feldolgozására és hiteles kiértékelésére van lehetőség. Emellett fontos szerepet tölt be a zajterjedés és a légszennyező anyagok terjedésének számítógépes modellezése, valamint zajtérképezési feladatok megoldása. A levegőtisztaságvédelmi mérések, elsősorban a környezeti levegő szálló por és ülepedő por mintavételére, és vizsgálatára terjednek ki.

A laboratórium támogatói és partnerei

HBM Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, Plánum 97 Környezetvédelmi és Környezetgazdálkodási Mérnöki Iroda Kft., DKV Debreceni Közlekedési Zrt, VIBROCOMP Kft.; NI Hungary Kft.; FAG Magyarország Kft.; Geosafe Kft.

A laboratórium fő felszerelései, eszközei

A laboratóriumban 20 asztali számítógép található, illetve műszerparkját tekintve rendelkezik a legkorszerűbb zaj- és rezgésmérő műszerekkel (Larson Davis 831, SINUS Boogie, Soundbook, PDV-100, stb.), zajtérképkészítő szoftverrel (IMMI 2014), amelyekkel a szakterület egyetemi szintű (MSc) képzésben történő specifikus oktatását is biztosítani tudjuk. Ezen terület országos szinten is kiemelkedő, ugyanis a képzőhelyek tekintetében általában nem fektetnek ilyen kiemelt szerepet a zaj- és rezgésvédelem gyakorlati oktatásának.

Frissítés dátuma: 2022.10.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.