Vízminőségvédelmi laboratórium

A laboratórium célja

Elsősorban a Vízgazdálkodás- és vízminőségvédelem I-II., Kémia I-III., Környezetvédelmi méréstechnika, monitoring I-II. tantárgyak gyakorlatainak az oktatásában jut szerephez. Az éveken át dinamikusan fejlesztett laboratóriumban folyik a Tanszék által irányított kutatási témák nagy részének gyakorlati tevékenysége is.

A laboratórium kompetenciája

A laboratórium alkalmas a régió vízgazdálkodásával kapcsolatos problémák vizsgálatára, víz- és szennyvízanalitikai vizsgálatok elvégzésére, vizek szerves anyag tartalmának elemzésére, továbbá termálvizek minőségének vizsgálatára, használt termálvizek környezeti elhelyezésének tanulmányozására. Jelen időszakban kiemelt az épületek használt vizeinek, ún. szürkevizeknek a kezelési lehetőségeinek vizsgálata, energiahatékony újrahasznosítás kérdéskörök elemzése.

A laboratórium támogatói és partnerei

Debreceni Vízmű Zrt., Analab Kft., Scharlab Magyarország Kft., HBM Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, NNK Környezetgazdálkodási, Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., TRV ZRt., Unilever Magyarország Kft.

A laboratórium fő felszerelései, eszközei

A laboratórium rendelkezik a környezetmérnöki és vegyészmérnöki méréstechnika legalapvetőbb eszközeivel, korszerű vízanalitikai mérőműszerekkel (Multiline P4 elektroanalitikai mérőbőröndök, BOI, KOI, egyéb kémiai komponensek mérése, zavarosságmérő, fotometriás mérések, DIONEX ICS-3000 ionkromatográfiás rendszer és Shimadzu TOC Vcpn szerves széntartalom mérő készülék). 2013-ban egy újabb nagy értékű műszer beszerzésével (Zétapotenciál mérő vízanalitikai monitor) sikerült kari pályázati forrásból bővíteni a kialakított műszerparkot, mely 2018-19-ben is további fejlesztések során bővül.

Frissítés dátuma: 2022.10.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.