Gyakran ismételt kérdések

Mi az az EHS?

Az EHS rövidítésnek megfelelő komplex szakterület a környezet-, egészség-, valamint munka- és tűzvédelmi részterületeket átölelő, a kapcsolódó irányelveknek való megfelelést biztosító szaktevékenységek összessége.

A Magyarországon kialakított EHS szakmérnök/szakember elnevezésű szakirányú továbbképzés célja: olyan korszerű, műszaki, munka- és tűzvédelmi, környezet-egészségügyi és környezetirányítási ismeretekkel rendelkező szakmérnökök/szakemberek képzése,   akik képesek a munka- és tűzvédelmi, a kémiai és iparbiztonsági helyi szabályzók kidolgozására, fejlesztésére és betartatására, a potenciális környezeti ártalmak és veszélyek azonosítására, felmérésére, a környezeti károk megelőzésére, illetve csökkentésére, továbbá kárelhárítási tevékenységek irányítására. A vonatkozó jogi ismeretek alapján megfelelő technológiai megoldásokat dolgoznak ki és alkalmaznak a munkahelyi, vállalati EHS feladatok és célok elérésére.

Milyen képzési formán szerezhető EHS szakember/szakmérnök oklevél?

Az EHS szakirányú továbbképzés egy diplomára épülő képzési forma, a szakirányú továbbképzés az egyetemi graduális oktatáshoz hasonlóan, félévekre tagolódik és időtartama szakonként meghatározott. A levelező rendszerű tagozati forma alapján a konzultációk (általában) 3 hetenként pénteken és szombaton kerülnek megszervezésre.

Hány féléves a EHS szakember/szakmérnök szakirányú továbbképzési szak?

Az EHS szakirányú képzések 4 félévesek, illetve kreditbeszámítás esetén a képzési idő 2 félév is lehet.

Hogyan tudok jelentkezni a képzésre?

Az EHS szakirányú továbbképzést mindig az őszi szemeszterben indítjuk, azaz szeptember végén indul minden évben a képzés; keresztfélévben nincs képzésindítás.

A JELENTKEZÉSI HATÁRIDEJE: minden év aug. 31.

A Jelentkezési lap letölthető a honlapunkról, kitöltve, aláírva, a jelentkező okleveinek másolatával kiegészítve szkennelve vagy fotózva digitálisan is beküldhető a vagy a címre, valamint postázható vagy személyesen leadható a Debreceni Egyetem Műszaki Kar, 4028 Debrecen Ótemető u. 2-4. 101-es irodába/ban.

Mennyi a költségtérítési díj? Hogyan kell ezt fizetni?

A költségtérítés összegéről szakonként, tanévenként értesítjük a hallgatókat, 2021. szeptemberétől az EHS szakirányú továbbképzési szakokon ez a díj 180.000 Ft/félév. A költségtérítés megfizetése a NEPTUN tanulmányi programon keresztül, ill. számla alapján történik, a hallgatók tandíjfizetési kötelezettségét a munkáltató a szakképzési alap terhére átvállalhatja. Ebben az esetben a Kar megteremti a szükséges feltételek a 2001. évi LI. törvény rendelkezései szerint. A költségtérítési díj befizetési határideje: a szabályzat szerint (őszi félévben: október 20., ill. tavaszi félévben: március 20.). Beiratkozáskor, az első félévben 5000.-Ft. regisztrációs díj megfizetése is szükséges.

Mik a szakirányú továbbképzési szakok jellegzetességei?

Az EHS szakirányú továbbképzés egy diplomára épülő képzési forma, a szakirányú továbbképzés az egyetemi graduális oktatáshoz hasonlóan, félévekre tagolódik és időtartama szakonként meghatározott. A levelező rendszerű tagozati forma alapján a konzultációk (általában) 3 hetenként pénteken és szombaton kerülnek megszervezésre.

Milyen tantárgyakat hallgatnak az EHS szakember/szakmérnök szakirányú továbbképzésen tanulók?

Az EHS szakirányú továbbképzési szakok aktuális mintatantervei elérhetőek a honlapunkon!

Kik oktatnak a EHS szakember/szakmérnök szakirányú továbbképzésen?

Tanszéki, a környezetvédelmi képzésekben szerzett tapasztalatainkra építve a DE korábban Népegészségügyi Karának, (jelenleg ÁOK, Népegészség- és Járványtani Intézetének), valamint a munka- és a tűzvédelem területén nagy gyakorlattal rendelkező szakértő kollégák, illetve vállalati EHS vezetők bevonásával rendkívül színvonalas oktatói gárdára építve dolgoztuk ki az új EHS szakirányú szakok tartalmi és szakmai elemeit.

Milyen jogosultságokat jelent a megszerzett EHS szakember/szakmérnök oklevél?

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 52. § (3) bekezdés értelmében a szakirányú továbbképzésben kiállított oklevél csakis a jogszabályban meghatározottak szerint jogosít munkakör betöltésére, tevékenység folytatására.

A kialakított EHS szakirányú továbbképzés jellemzői a Képzési és Kimeneti Követelményekben (KKK) megfogalmazott adatok alapján adhatóak meg.

A munkaerőpiac mennyire keres EHS szakember/szakmérnök oklevéllel rendelkezőket?

A programokat mérnökök és nem mérnöki diplomás jelentkezők részére EHS szakmérnök és EHS szakember elnevezéssel továbbképzésére, szaktudásuk bővítésére, speciális ismeretek megszerzésére ajánljuk, melyekkel munkájukban magasabb szinten tudják teljesíteni feladataikat, illetve helyzeti előnybe juthatnak a munkaerő piacon.

Mik a végzettek véleménye a szakról?

Képzéseink rendkívül hallgatóbarátak, magas szakmai tartalommal és jól szervezett oktatási profillal kialakítva.

Frissítés dátuma: 2021.07.19.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.